----- Reklama -----

Udostępnij swoim znajomym:

Jeśli kierowca zostaje oskarżony o opuszczenie miejsca wypadku drogowego („leaving the scene of an accident”) w stanie Illinois, należy w obronie mieć reprezentację prawną. Opuszczenie miejsca wypadku drogowego jest wykroczeniem karnym typu „misdemeanor,” klasy A. Tego typu wykroczenie karne może być karane do 1 roku więzienia oraz grzywną w wysokości $2,500; na dodatek, wyrok może być w zawieszeniu („probation”) przez okres do maksimum dwóch lat.

Sędziowie poważnie traktują takie przestępstwa, zwłaszcza jeśli istnieją dowody, że kierowca oskarżony o opuszczenie miejsca wypadku drogowego („leaving the scene of an accident”) był pod wpływem alkoholu. Prokurator mógłby oskarżyć kierowcę o próbę uniknięcia DUI. Jeśli objawy prowadzenia w stanie nietrzeźwym są oczywiste, kierowca może dostać poważniejszą karę. Potrzebny jest doświadczony adwokat, aby wybronić kierowcę przed dodatkową karą.

Ponadto wyrok winy („conviction”) za opuszczenie miejsca wypadku drogowego może mieć negatywny wpływ na prawo jazdy. Może prowadzić do zawieszenia lub odebrania prawa jazdy.

Jeśli kierowca jest wplątany w wypadek w pojeździe lub na drodze, prawo stanu Illinois wymaga następujących czynności:

  1. Kierowca musi zatrzymać się na miejscu wypadku. Najlepiej, zostawić pojazd w miejscu, albo przejechać na miejsce, które jest bezpieczne i dobrze oświetlone. Nie należy opuszczać miejsca wypadku drogowego.
  2. Jeśli kierowca może bezpiecznie wyjść z samochodu, powinien się rozglądnąć aby się upewnić, że nikt nie jest ranny.
  3. Jeśli ktoś jest ranny, kierowca powinien pomóc im w razie potrzeby.
  4. Po rozglądnięciu się na miejscu wypadku drogowego, jeżeli możliwe, należy chronić rannego przed ruchem samochodowym, aby uniknął dalszych obrażeń.
  5. Należy zadzwonić natychmiast pod numer 911. Nie należy przenosić osoby rannej. W przypadku przeniesienia osoby rannej, a w tym powodując dalsze obrażenia, kierowca może ponieść odpowiedzialność za te dodatkowe urazy, które mogły być spowodowane poprzez kierowcę.
  6. Należy niezwłocznie powiadomić policję o wypadku. Jeśli nie ma funkcjonariusza policji, należy powiadomić o wypadku jak najszybciej lokalną policję lub najbliższą siedzibę policji stanowej Illinois („Illinois State Police”).
  7. Jeśli w skutek wypadku nastąpi zniszczenie mienia bez uszkodzenia cielesnego lub śmierci, należy podać informacje innym kierowcom – w tym kontakt oraz informacje o ubezpieczeniu na samochód / pojazd. Jeśli kierowca nie poda informacji, poda fałszywe informacje, lub nie udzieli żadnej pomocy innym, może być oskarżony wykroczeniem karnym typu „misdemeanor” klasy A. Tego typu wykroczenie karne może być karane do 1 roku więzienia oraz grzywną w wysokości $2,500; na dodatek, wyrok może być w zawieszeniu („probation”) przez okres do maksimum dwóch lat.
  8. Jeśli kierowca uderzy w zaparkowany pojazd, prawo wymaga natychmiastowego zatrzymania się oraz próby zlokalizowania i powiadomienia właściciela uderzonego pojazdu. Jeśli nie można zidentyfikować właściciela uderzonego pojazdu, należy zostawić na uderzonym samochodzie pisemne zawiadomienie, podając imię i nazwisko, adres, oraz numer rejestracyjny. Należy również powiadomić najbliższy oddział policji, aby został sporządzony pisemny raport.
  9. Kierowca ma obowiązek zgłosić wypadek, jeśli w wyniku wypadku doszło do uszkodzenia mienia o wartości przekraczającej $1,500 (lub $500.00, w przypadku gdy którykolwiek z kierowców nie posiada ubezpieczenie na pojazd uczestniczący w wypadku), lub jeśli w wyniku wypadku mamy do czynienia z obrażeniem cielesnym lub śmiercią jakiejkolwiek osoby.
  10. Prawnie kierowca ma 10 dni po wypadku drogowym, aby wypadek zgłosić to do Sekretarza Stanu Illinois („Illinois Secretary of State”). Kierowca musi wypełnić oraz odesłać pomarańczowo-białą formę, którą dostaje od policjanta. Ten formularz jest używany głównie do celów administracyjnych i nie jest używany jako dowód przeciwko kierowcy w przypadku oskarżenia.
  11. Jeśli kierowca nie zgłosi wypadku drogowego, oraz wyrok zostanie wydany za niezgłoszenie wypadku przeciwko kierowcy, Sekretarz Stanu Illinois może zawiesić temu kierowcy prawo jazdy.
  12. Jeśli kierowca fizycznie nie jest w stanie zgłosić wypadku drogowego, ale jest pasażer, który jest w stanie złożyć raport o wypadku drogowym, to ten pasażer ma wtedy obowiązek zgłoszenia wypadku drogowego.
  13. Jeśli kierowca podaje fałszywy raport o wypadku drogowym, może być winnym wykroczenia karnego typu „misdemeanor,” klasy C. Tego typu wykroczenie karne może być karane do 30 dni więzienia oraz grzywną w wysokości $1,500; na dodatek, wyrok może być w zawieszeniu („probation”) poprzez okres do maksimum dwóch lat.

Jeśli państwo są oskarżeni o opuszczenie miejsca wypadku drogowego („leaving the scene of an accident”) w stanie Illinois, prosimy o telefon do naszej kancelarii.

Powyższe informacje nie powinny być traktowane jako porady prawne w jakiejkolwiek istniejącej sprawie karnej, oraz nie powinny być traktowane jako tworzenie formalnej relacji adwokat-klient.

Brukalo Law, P.C.
Tel. 312-450-3630
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.BrukaloLaw.com
Dwie lokalizacje – Chicago (Downtown) i Park Ridge

----- Reklama -----

Udostępnij swoim znajomym:

Komentarze (0)

Bądź pierwszy, który podzieli się swoimi wrażeniami.

Skomentuj

  1. Zapraszamy do wygodnego komentowania naszych treści, bez logowania czy własnego konta.
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location